Bolånjämförelse logo
Jämför bolån - Tips vid förhandling - Utan kontantinsats - Renoveringslån

Renoveringslån

Ska du göra en renovering men inte har råd att betala för hela direkt? Du kan du ansöka om renoveringslån, och det kan du exempelvis göra hos SEB. Dem erbjuder dig ett renoveringslån, som är ett privatlån, mellan 20 000 kr upp till 350 000 kr. När man ansöker om ett privatlån hos dem så sätter dem räntan individuellt, just nu någonstans mellan 3,80 % - 11,10 %. Om du vill ansöka om ett renoveringslån hos dem på 100 000 kr under 5 år, så kan du få den effektiva räntan på 5,25%. SEB har en uppläggningsavgift på 300 kr, och det är en engångskostnad.

Månadskostnaden blir för dig då 1 887 kr, och den totala kostnaden 113 527 kr efter 5 år. Alltså kommer renoveringen ha kostat dig ytterligare 13 527 kr. Men om en renovering utförs korrekt så kan den med stor sannolikhet gynna dig ekonomiskt även efter räntan på lånet. Hos SEB kan man alltid göra extra amorteringar eller betala av hela lånet direkt, och då kommer den totala kostnaden för lånet att bli lägre.

Låna till renovering

När du vill genomföra en renovering hemma så kan det kännas svårt att kunna betala allt på en gång. En renovering kan komma plötsligt och behövas göras direkt, eller så är det något man planerat eller drömt om under en längre period. Oavsett så kan den lätt springa iväg i kostnader och man kan då börja fundera på att ta ett lån.

Ett alternativ man har då är att ta ett renoveringslån, som egentligen är ett privatlån. Många privatlån har en maxgräns på 500 000 kr eller 600 000 kr, men ibland lägre än så. När du ansöker om ett privatlån behöver du väldigt sällan ange vad pengarna ska gå till, vilket gör att du smidigt kan använda dessa pengar till renoveringen.

En renovering är också en investering i sitt hem, och kan med stor sannolikhet öka värdet på ditt hem. Alltså kommer du med stor chans att få tillbaka pengarna från renoveringen, och eventuellt mer sedan när du säljer bostaden. Därav blir ett renoveringslån kanske naturligt, det är pengar man troligtvis kommer att få se igen.

Låna upp på huset

Om du har ett bolån kan du även utöka det lånet ifall du vill renovera hemma. Det fungerar dock bara ifall du inte har belånat hemmet så mycket som du kan. Ett bolån är på maximalt 85% av bostadens värde, och är ditt bolån på så mycket så kan du inte utöka bolånet för renovering. Men om du har lånat kanske 70% av bostadens värde, eller har hunnit betala av lånet en del så kan du kontakta din långivare och utöka bolånet för att genomföra din renovering.

När du har renoverat hemma så kommer hemmet med stor sannolikhet ha ökat i värde. Ni kanske vill fortsätta att renovera, men ni redan har maxat bolånet? Ni kan då värdera om bostaden genom att ta kontakt med en mäklare, som kan göra en ny värdering, och skriva upp värdet på bostaden. När värdet på bostaden har ökat, kan du även höja ditt bolån för att eventuellt få mer pengar till mer renoveringar. Dock kan du bara värdera bostaden vart femte år.

Hur mycket får man låna på huset?

Ett bolån får uppgå i 85% av bostadens värde, så sålänge lånen inte är maxat så kan ni ansöka om att låna 85% av värdet.

Exempelvis kanske du och din sambo har köpt en lägenhet för 2 000 000 kr. Ni har du maxat bolånet och lånat 1 700 000 kr (85% av bostadens värde) och bland annat renoverat hela köket. 5 år efter köpet så skulle ni vilja renovera badrummet, men eftersom bolånet är maxat så vill ni värdera om lägenheten. När mäklaren värderat bostaden så skriver den upp värdet på 2 500 000 kr. 85% av 2 500 000 kr blir då 2 125 000 kr, vilket leder till att ni kan höja ert bolån från 1 700 000 kr till 2 125 000 kr och därefter renovera badrummet.

Något som kan vara bra att ha i åtanke är att alla långivare har olika krav för att få låna olika summor, som bland annat påverkas av din inkomst. Du har inte alltid rätt till att låna 85% av bostadens värde, utan det är en bedömning som långivaren tar, precis som när det kommer till alla lån.

Smart att höja bolån för renovering?

Om du har möjlighet att höja ditt bolån för renovering är det något som gynnar dig. I ett bolån så har man själva bostaden som säkerhet, vilket gör att långivaren kommer ta en mindre risk med lånet. När långivaren tar en mindre risk så kommer man att få en lägre ränta. Bostaden blir en säkerhet för båda parterna, ifall det skulle uppkomma problem kan man lösa in bostaden till lånet.

Det är nästan alltid bättre för dig att ha så få lån som möjligt, och du har med stor sannolikhet mycket bättre ränta på bolånet än vad du skulle fått på ett separat privatlån för att finansiera renovering.

Har du inte möjlighet att höja bolånet så kan du som skrivet ta ett privatlån för att renovera. En renovering är en investering i ditt hem och kan komma att gynna dig ekonomiskt i slutändan.

Renovering

En renovering är en investering i ditt hem, och kan också kännas som en personlig investering. Om renoveringen utförs korrekt så kan den med stor sannolikhet öka värdet på din bostad, med mer än vad den har kostat dig. Alltså kan renovering ses som en investering. Om, eller när, du säljer din bostad kommer du få tillbaka dessa pengar.

Dock kan en renovering bli väldigt dyr, men du kan då låna pengarna för att betala den. Har du möjlighet, kan det vara bättre att utöka ditt bolån för att finansiera renoveringen, men annars kan du givetvis ta ett privatlån.

Genom vår tjänst kan du jämföra olika renoveringslån för att smidigt och enkelt hitta det med bäst ränta och villkor, lånet som är perfekt för dig.

Jämför bolån

På privatlånesidan finns det massor av sajter som jämför olika alternativ och hjälper dig att hitta det bästa låneerbjudandet. När det gäller bolån finns det inte riktigt samma utbud, men det finns en riktigt bra aktör och det är Zensum.

Jämför bolån

Jämför privatlån

Överväger du att ta ett privatlån så rekommenderar vi AnsökOmLån.com för att jämföra lånaktörer.

Jämför privatlån