Bolånjämförelse logo
Jämför bolån - Tips vid förhandling - Utan kontantinsats - Renoveringslån

Tips när du ska förhandla bolån

När man ska söka bolån finns det många olika banker eller långivare att vända sig till. Bolån, jämfört med andra lån, brukar ha en lägre ränta och kan ha en återbetalningstid på många år, det är inte ovanligt att den kan vara 50 år. Men mycket kan hända på 50 år. Räntan kan höjas och sänkas, så då kan det vara dags att förhandla om bolån.

Förhandla & pruta räntan

Vad för ränta som banker och långivare kan erbjuda dig är något som ändras hela tiden. Delvis så beror det på din kreditvärdighet, men även vad för ränta som Riksbanken erbjuder dem. När en bank eller långivare lånar pengar från Riksbanken så betalar dem en reporänta, och för att dem ska kunna tjäna pengar på att låna ut pengar till dig så måste räntan du får vara högre än räntan som dem betalar till Riksbanken.

Reporäntan ändras och uppdateras ständigt vilket gör att räntan du kan bli erbjuden också ändras. Om en bank betalar 2 % i ränta till Riksbanken, så måste den lägsta räntan du kan få vara över 2 % så att banken ska tjäna på att låna ut pengar.

Om man har rörlig ränta på sitt lån så betyder det att räntan kan ändras utefter hur reporäntan ändras, alltså kan du ibland betala lite i ränta men risken är att du kan få betala mycket i ränta under vissa perioder. Det du då kan göra för att få en lägre ränta är att låsa räntan. Detta betyder att du alltid kommer att betala samma ränta, och kan därefter delvis hålla den låg. Det kan gynna både banken och dig, du kommer inte att få räntan så låg som den kan bli om man har rörlig ränta men samtidigt riskerar du inte att räntan höjs så att dem kommer bli dyr för dig.

Argument när man vill omförhandla bolån

Om du vill omförhandla ditt bolån finns det lite saker du kan göra för att få bättre chanser. Delvis är det smart att jämföra olika lån hos andra långivare och banker och se vad dem kan erbjuda dig. Om du gör ansökningar hos dem, så ser du vad för räntor du kommer att få. En ansökan är inte bindande och du behöver inte acceptera eventuella erbjudande du får. När du samlat ihop olika offerter, alltså erbjudanden, från olika långivare kan du visa dem för din nuvarande bank och pruta ner din ränta. Du kan bevisa att du har andra alternativ som är mer gynnsamma för dig och att du enkelt kan flytta ditt bolån.

Delvis så vill de andra långivarna ha dig som kund, vilket leder till att du kan få låga räntor som erbjudanden. Dem vill att du ska flytta över ditt lån till dem och för att du ska göra det måste lånet dem erbjuder vara bättre för dig. Men samtidigt så vill inte din nuvarande långivare förlora dig som kund, vilket gör att dem kommer försöka att sänka din ränta. Det blir lättare för dig att motivera och pruta ner din ränta om du svart på vitt, med andra offerter från andra långivare, visa vad du kan få hos dem.

Du måste vara ihärdig och våga stå på dig när du vill pruta ner din ränta. Om en annan långivare kan erbjuda dig en lägre ränta, varför skulle inte din nuvarande kunna möta denna? Du kommer säkert mötas av att dem inte kan sänka din ränta mer, men ofta kan dem fortfarande göra detta.

Sänka räntan

Det du annars kan göra för att försöka sänka din ränta på ditt bolån är att flytta över eventuella andra skulder till samma långivare. Banken eller långivaren vill ha dig som kund, och att du ska samla allt hos dem är något som gynnar dem. Har du andra lån, eller kreditkort, konton och så vidare så kan du sänka räntan på ditt bolån genom att flytta över dessa till samma långivare. Och du kan göra samma sak med dessa som med ditt bolån, kolla vad andra företag kan erbjuda dig för att försöka pressa ner räntan hos dem. Långivare vill ha kvar sina kunder och om du flyttar över dina skulder etc. så visar du att du är en trogen kund och dem kommer då eventuellt att kunna ge dig bättre villkor.

Annars så kan du också värdera om din bostad om det var ett tag sen som den värderades. Detta är visserligen bara gynnsamt om du tror eller vet att värdet har ökat. Om du köpte din bostad för 1 000 000 kr för 6 år sedan, och belånade den på 850 000 kr så maxade du ditt bolån. Men om du skulle värdera om bostaden nu, och den är värd 1 500 000 kr samt att du har amorterat totalt 20 000 kr på dessa 6 år så är ju inte ditt bolån maxat längre. Det betyder att ditt bolån nu är på 830 000 kr och att värdet på bostaden är 1 500 000 kr, och från att ditt bolån har varit på 85% av din bostads värde så är lånet nu på 55,3% av värdet. Detta leder till att banken tar en mycket lägre risk att du har lån hos dem, då lånet inte är maxat längre, vilket leder till att dem med stor sannolikhet kommer kunna sänka räntan. På dessa 6 år så kanske du även fått en bättre kreditvärdighet, och om inte annat så har du visat banken att du sköter dina betalningar vilket kan leda till en lägre ränta.

Dela upp bolån

Du kan också dela upp ditt bolån i olika delar. Exempelvis kan du ha en del med rörlig ränta och en del med fast ränta, så att du tar del av fördelarna hos de båda. Du kan också välja olika bindningstider för lånet hos din långivare.

Det är ofta gynnsamt att ha en rörlig ränta, men i nuläget så är de bundna räntorna historiskt låga vilket gör att det kan också gynna dig att välja den bundna räntan. Är du osäker på hur du vill göra kan du då dela upp bolånet och ta del av fördelarna hos de olika slags räntorna. Om du delar upp lånet tar du inte lika stor risk som kan komma med exempelvis rörlig ränta. Om räntan skulle bli hög behöver du inte betala den höga räntan på hela lånet, utan bara den del som du bestämt. Men det betyder också om räntan skulle bli väldigt låg så blir den bara det på samma del av lånet.

Jämför bolån i städer

Jämför privatlån

Överväger du att ta ett privatlån så rekommenderar vi AnsökOmLån.com för att jämföra lånaktörer.

Jämför privatlån