Bolånjämförelse logo
Jämför bolån - Tips vid förhandling - Utan kontantinsats - Renoveringslån

Bolån utan kontantinsats

Vill du ta ett bolån kan du exempelvis vända dig till Nordax. Dem kan bevilja bolån även om man inte har en fast anställning, har betalningsanmärkningar etc. Räntan dem har i dagsläget är 2,95 % - 6,99 %. Om du hos dem tar ett bolån på 1 000 000 kr och med bostaden som säkerhet kan du få räntan 2,95 %. Lånet tas under 30 år med 2 % årlig amortering. Hos Nordax tillkommer 20 kr i månadsavgift om du betalar med autogiro, sedan 1 850 kr i uppläggningsavgift samt 1 995 kr i värderingskostnad, vilket gör att den effektiva räntan då uppgår i 3,04 %. Detta betyder att din månadsavgift kommer att bli 4 516,41 kr, i 30 år, och totalt kommer lånet att kosta 1 625 909,25 kr.

Du kan också ansöka om bolån hos Swedbank. Om du vill låna samma belopp, 1 000 000 kr hos dem, kan du få en ränta på 2,44 %. Det är rak amortering under 50 år på detta lån, och om du är Nyckelkund hos dem och betalar via autogiro slipper du en uppläggningsavgift på 650 kr samt aviavgift på 45 kr i månaden. Är du nyckelkund blir den effektiva räntan 2,47 % och den första återbetalningen kommer att 3 700 kr och den sista 1 670 kr. Totalt efter 50 år kommer du då att ha betalat 1 611 017 kr.

Jämför man dessa exempel så är den totala kostnaden för lånen bara ca 15 000 kr från varandra, även fast det skiljer 20 år i återbetalningstiden. Lånet hos Swedbank blir 15 000 kr billigare att ha under 50 år än lånet hos Nordax i 30 år. Men kraven för att få lån beviljat skiljer sig också mellan långivarna. Nordax säger sig vilja ompröva storbankernas beslut om du inte får lån beviljat hos dem.

Vad krävs i kontantinsats för hus?

När man ska köpa hus är det inte ovanligt att man kan ta bolån på upp till 85 % av bostadens värde, alltså måste man ha 15 % i form av kontantinsats till bostaden. När man tar bolån brukar det handla om stora summor och det är inte ovanligt att den handlar om mer än en eller två miljoner. För att det ska bli möjligt för långivaren att ge ut så stora lån, och för att låntagaren ska ha råd att betala lånet så använder man bostaden som säkerhet i lånet. Om låntagaren inte skulle betala, eller ha råd att betala så kan den alltså sälja bostaden för att betala av lånet.

Vill man köpa ett hus för 2 miljoner kronor så måste man alltså ha 300 000 kr i kontantinsats om man ska ta den vanligaste typen av bolån. Hur man räknar ut hur stor kontantinsatsen behöver vara gör man enkelt genom att multiplicera bostadens värde med 0,15.

När man tar en bolån har man en väldigt lång återbetalningstid, vilket gör att en låg ränta blir väldigt viktigt och avgörande för hur dyrt lånet kommer att bli.

Hur mycket du har i inkomst varje månad påverkar hur mycket du kan låna. Bara för att du har 15% av bostadens värde betyder det inte att du kommer bli beviljad ett lån på 85% av värdet. Har man en låg inkomst kan man alltså inte köpa hur dyrt hus som helst även om man har kontantinsatsen. Hur bland annat inkomstkrav ser ut mellan olika banker och långivare är väldigt olika. Det finns de långivare som kan bevilja bolån utan fast inkomst också.

Köpa hus utan kontantinsats

Om man inte har pengarna till en kontantinsats så finns det tyvärr inte bolån i Sverige som du kan ta. Detta är då för att man inte kan ta ett lån med bostaden som säkerhet ifall värdet på bostaden uppgår till hela lånesumman. Varför man bara kan låna upp till 85% av bostadens värde är för att bostaden kan sjunka i värde, men även om den gör det ska man kunna lösa in bostaden mot lånet. Men om du inte har pengar som täcker hela kontantinsatsen kan du ansöka om privatlån till detta, så du kan köpa din drömbostad.

Låna till kontantinsats

Man kan alltså låna pengar till sin kontantinsats, eftersom man inte kan ta lån som täcker hela värdet på bostaden. Det blir då ett privatlån man tar, som är utan säkerhet, för att ha råd med kontantinsatsen. För att bli beviljad både privatlån till kontantinsatsen och bolån måste man ha en god ekonomi samt kreditvärdighet.

Har du möjlighet så ökar chansen till att privatlånet till kontantinsatsen blir beviljat ifall du har en medsökande på lånet. Chansen för att få en lägre ränta på lånet ökar också. Generellt sett har bolån en lägre ränta än privatlån, så om du lånar till kontantinsatsen så kommer det lånet säkerligen ha en högre ränta. Men om du har en medsökande kan du få ner den räntan lite.

Något som kan vara bra att komma ihåg ifall du ansöker om privatlån till kontantinsatsen är att du, om det blir beviljat, kommer att ha två lån att amortera på. När det kommer till privatlån har man inte heller möjlighet att välja lika lång återbetalningstid som på bolånet, och långivaren kan ställa krav på hur mycket som du minst måste amortera varje månad. Det kan vara bra att kolla hur mycket du kommer att behöva amortera på båda lånen och vad dess räntor kommer kosta varje månad så du ser att du verkligen har råd att betala tillbaka på båda.

Det kan bli dyrt att betala tillbaka på två lån, speciellt om privatlånet till kontantinsatsen är stort. Så innan du väljer att ta privatlånet är det bra om du går igenom din ekonomi och hur mycket du har råd att lägga på amortering och ränta varje månad, och om du kommer ha råd med både bolån och privatlån. Om du kommer ha höga kostnader varje månad kanske det är värt att försöka spara till kontantinsatsen.

Men att ha råd med en kontantinsats kan vara svårt, så vi hjälper dig att hitta det bästa privatlånet till kontantinsats med den lägsta effektiva räntan.

Jämför bolån

På privatlånesidan finns det massor av sajter som jämför olika alternativ och hjälper dig att hitta det bästa låneerbjudandet. När det gäller bolån finns det inte riktigt samma utbud, men det finns en riktigt bra aktör och det är Zensum.

Jämför bolån

Jämför privatlån

Överväger du att ta ett privatlån så rekommenderar vi AnsökOmLån.com för att jämföra lånaktörer.

Jämför privatlån